Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka różana

Szarlotka różana

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1350

Dodano:

Odsłon: 4156

Konfitura z płatków róży nadaje tej klasycznej szarlotce wyjątkowy smak i aromat, a malinowa pianka zachęca nie tylko małych łasuchów.

Składniki

  • Ciasto:
  • Masło - 200 g
  • Żółtko jaja kurzego - 5 sztuk
  • Mąka tortowa - 2 szklanki
  • Cukier puder - 10 łyżek
  • Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Pianka: - 5 białek
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej roślinny - 1/3 szklanki
  • Budyń malinowy w proszku - 1 opakowanie
  • Dodatkowo :
  • Jabłka - 1 kg
  • Konfitura z płatków róży - 3-4 łyżki
  • Cukier - 4 łyżki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć mikserem z żółtkami, pod koniec dodając cukier puder. Wsypać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać.

  2. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny.

  3. Resztę ciasta rozłożyć na wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą średniej blaszce. Podpiec 15 minut w 180 st. C.

  4. Jabłka obrać, pokroić i podprażyć w rondelku z odrobiną wody przez ok. 15 minut. Wymieszać z konfiturą różaną, cukrem i cynamonem.

  5. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Wsypywać po łyżce budyniu, ciągle ubijając. Na koniec wąską strużką wlewać olej, wciąż ubijając.

  6. Podpieczone ciasto obsypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, następnie bezę, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. Piec ok. 35 minut w 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń