Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2877

Dodano:

Odsłon: 14986

Nie przesłodzona, chrupiąca słodka skórka, lekko kwaśne jabłkowe nadzienie. Rewelacyjny przepis od Domi.

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • DODATKOWO: 150 g zamrożonego masła lub margaryny ( ok. 2 godz. w zamrażarce )
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w miseczce i dzielimy na 3 części. Tortownicę ( u mnie o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy kasza manną lub bułką tartą. Wysypujemy na dno równomiernie jedną część sypkich składników, następnie połowę masy jabłkowej. Kolejna część sypkich składników, masę jabłkową i ostatnią część sypkich składników. Na wierzch ścieramy równomiernie zamrożone masło tarką o grubych oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. godzinę do uzyskania złotej skórki na wierzchu. Podajemy z bitą śmietaną, lodami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 30 września 2014 pierwszy przepis który naprawdę podoba się z racji że jest przepisem - dobra proporcja cukru do mąki - w innych na 1 szkl. mąki przypada 1 szkl. cukru (ochyda) - przepis znany od bardzo dawna czyli od czasów PRL-u - ale smak "boski"

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 20 grudnia 2012 Rewelacyjne ciasto! Ja dodaję całe opakowanie cynamony i jest o niebo lepsze :D dodatkowo piekę trochę dłużej- do czasu, aż szarlotka z wierzchu będzie miodowo-brązowa, wtedy skórka jest chrupiąca i pięknie wygląda. Nie przejmujcie się, jeśli na samym spodzie widoczna jest mąka- po paru godzinach ciasto ją wsiąknie i będzie ok. Myślę, że może to być wina malo soczystych jabłek. Dziękuję za przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paulusia201 19 września 2012 polecam :) to chyba pierwszy placek, który mi kiedykolwiek wyszedl :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 29 sierpnia 2012 Ciasto z tego przepis jest zwarte i nie ma żadnego problemu z krojeniem. Jeśli chcesz zrobić w blaszce musisz zwiększyć proporcje ciasta.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 sierpnia 2012 Talerz faktycznie przepiękny! Już od dawna kusi mnie to ciasto, ale ciągle boję się, że jest zbyt kruche i mało zwarte (do krojenia). A czy można je zrobić w blaszce nie w tortownicy, czy wtedy właśnie będą problemy z wyciągnięciem ciasta z blachy ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 26 sierpnia 2012 ciasto owszem pyszne , ale talerz pod nim przepiękny i niespotykany.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 26 sierpnia 2012 Od lat znam ten przepis, czasem piekę taką szarlotkę Choć przepis dziwny, ale ciasto dobre. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 26 sierpnia 2012 Piekę taką szarlotkę,jest pyszna i łatwa w przygotowaniu:)polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń