Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka Tatrzańska

Szarlotka Tatrzańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2847

Dodano:

Odsłon: 13641

Szarlotka Tatrzańska - czyli ekstremalnie kruche ciasto i ekstremalnie duża ilość jabłek. Oryginalny przepis na szarlotkę jest tajną recepturą jednej z miejscowych restauracji. Mimo to fani tego wypieku stanęli na rzęsach i najwierniej jak się dało odtworzyli tenże smak i oto co z tego wyszło...

Składniki

  • Ciasto:
  • 500g mąki krupczatki (to ona nadaje tą kruchość)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 90 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja dałam)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • Nadzienie:
  • 3 kg jabłek, najlepiej odmiany Szara Reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jeżeli dajemy proszek do pieczenia, mieszamy go najpierw z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zimne masło. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na pół godziny - godzinę do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i zajmujemy się przygotowaniem jabłek. Foremkę smarujemy margaryną i wyklejamy 2/3 częścią ciasta, resztę chowamy do zamrażarki. Podpiekamy spód przez 15 minut w 190 stopniach.

  2. Jabłka obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Próbowałam robić je obieraczką do warzyw i tarką, jednak te plasterki były zbyt cienkie. Warto jednak robić to ręcznie, choć zajmuje to sporo czasu. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem oraz dosładzamy cukrem. Delikatnie mieszamy. Jabłka układamy na podpieczonym spodzie, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach surowe ciasto i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia wierzchu około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy i posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń