Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 4015

Dodano:

Odsłon: 5438

Pyszna szarlotka do kawki lub herbatki :)

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Cukier ok 1/2 szklanki + ok 1-2 łyżek
  • Cukier waniliowy
  • Śmietana kwaśna 18% 1 szklanka
  • Jajka 4 szt
  • Masło 1-2 łyżek
  • Jabłka (u mnie papierówki) ok kilogram
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek.
    Ubić żółtka z cukrem,cukrem waniliowym i śmietaną ubić na jednolitą masę do której dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Ciasto wylać na blaszkę (u mnie wymiar 30x23) i piec w temp 180 st ok 15 min (tak by ciasto nabrało lekko złotego koloru)

    Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć ok 10 min z masłem.(Jeśli jabłka są kwaśne można dosłodzić,ja tego nie robiłam)
    Podsmażone jabłka rozłożyć równomiernie na gorącym cieście.

    Na jabłkach rozłożyć ubite na sztywno białka.

    Włożyć do piekarnika (180st) na ok 10-15 min tak by beza się zrumieniła.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń