Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4942

Dodano:

Odsłon: 1113

Ciasto kruche z jabłkami, bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 masło-250 g. -1 szklanka cukru -5 żółtek
  • -150 ml.gęstej śmietany 18% -600 g.mąki
  • -3 łyżeczki proszku do piecz. -szczypta soli.
  • DO POSYPANIA:
  • pokruszone biszkopciki- 1/2 szklanki albo tarta bułka
  • NADZIENIE:-1 kg.jabłek( już po obraniu)
  • -1/2 szklanki cukru (w zależności jak kwaśne są jabłka) -odrobinę cynamonu
  • BEZA:
  • -5 białek -3/4 szklanki cukru -1 biały budyń
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem,żółtkami i śmietaną. Dosiać suche i rękoma rozdrobnić.Podzielić na dwie części. Jedną odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść, będzie na spód placka.Którą wylepić blaszkę 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posypać pokruszonymi biszkopcikami lub bułką tartą

  2. nadzienie-Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Trochę odcisnąć. Dodać cukier,cynamon. Wymieszać i wyłożyć na ciasto.

  3. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Na koniec przesiać budyń i lekko wymieszać. Wyłożyć na jabłka.
    Na bezę rozrzucić kruszonkę.

  4. Piec w 180* ok.60 min.
    Po przestygnięciu posypać pudrem cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń