Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezą kokosową

Szarlotka z bezą kokosową

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 895

Dodano:

Odsłon: 2697

Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-) Przepis na blachę 25 x 35 cm

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 4- 5 łyżek cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Beza kokosowa:
  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych.
  • Dodatkowo
  • Tłuszcz do wysmarowania blachy
  • 1 – 2 łyżki bułki tartej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania ciasta:
    Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
    Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką do pieczenia formy.
    Boki wyrównać.
    Gotowe ciasto wstawić do piekarnika, żeby się podpiekło 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

  2. Przygotować masę jabłkową:
    Jabłka obrać i pokroić w dosyć cienkie paski. Przełożyć do rondelka, dodać cukry i cynamon. Całość dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu do momentu aż jabłka się rozpadną.

  3. Przygotować bezę kokosową:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając ubijania dodać stopniowo cukier puder i wszystko jeszcze chwilę zmiksować. Pod koniec dodać wiórki i wszystko wymieszać.
    Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na wierzch pianę z wiórkami kokosowymi.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 150 stopni C.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/02/szarlotka-z-beza-kokosowa.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń