Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7210

Dodano:

Odsłon: 30579

Szarlotka jest jednym z naszych ulubionych ciast. Ostatnio prezentowałam ciasteczka z jabłkiem, które smakują jak szarlotka, dzisiaj polecam szarlotkę z budyniem. Sezon jabłkowy w pełni, dlatego warto spróbować. Jabłka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach jeśli nie lubicie kawałków owoców w cieście. Ciasto aromatyczne, bardzo kruche bo z dodatkiem mąki krupczatki, idealne :)

Składniki

  • Przepis na formę 24x24cm
  • Na kruche ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki krupczatki
  • 180g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę jabłkową:
  • 1,5kg jabłek
  • cukier kryształ (do wmaku wg uznania
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • Na budyń:
  • 800ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • Dodatkowo: cukier puder do oprószenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, dzielimy na 2 równe części, jedną schładzamy godzinę w lodówce, drugą wkładamy do zamrażalnika.
    Schłodzoną w lodówce porcję ciasta rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na wymiar blaszki, przekładamy do formy, dociskamy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190 stopniach.

  2. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, wydrążamy gniada nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy cukier z wanilią, cukier kryształ, cynamon i sok z cytryny i prażymy, aż sok z jabłek odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

  3. Budyń: 600ml mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy do zgęstnienia.

  4. Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłek, wyrównujemy. Na jabłka wlewamy gorący budyń. Wyrównujemy. Na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach ścieramy zamrożone kruche ciasto. Ciasto pieczmy około 40 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

    Przepis ze Smaczna Strona.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ivaVienna 07 września 2017 Paulinko !!!od dawna jesteś moją faworytką,wszystkie dania są super i chcialoby sie spróbować.☺♡♡♡ Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 26 września 2014 Przepyszna szarlotka! Prezentuje się obłędnie - wprost niebo dla podniebienia :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Beniusia 26 września 2014 No kochana strona zrobiła na mnie wrażenie , jak ty to wszystko gotujesz to szacun!!! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 24 września 2014 Prezentuje się wyśmienicie + filiżanka pysznej kawki i jestem\"w niebie\"

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń