Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z dynią i pomarańczą

Przepis dnia 2014-11-09
Szarlotka z dynią i pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 2047

Dodano:

Odsłon: 26371

Moje kolory jesieni... A u Was jakie są?

Składniki

  • 500g mąki
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 2 łyżki kaszy manny
  • NADZIENIE
  • 1 kg jabłek
  • 400g dyni
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 soku i skórki z pomarańczy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto (oprócz kaszy manny) zagnieść. Zrobić z niego kulę, schłodzić w lodówce.
    Jabłka i dynię zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, skórką i sokiem. Jabłka i dynię dusić kilka minut na małym ogniu. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Ciasto posypać kaszą manną. Na ciasto wyłożyć masę jabłkowo -dyniową. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i posypać nim wierzch szarlotki. Ciasto piec na złoto ok. 50 minut w 180C.Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mari 05 listopada 2014 Smak dyni jest wyczuwalny. Jeśli nie chcesz takiego smaku, zmniejsz ilość o połowę.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Beata5Beata5 05 listopada 2014 smak dyni jest wyczuwalny, czy tylko dla koloru dodałaś ? Fajny przepis zabieram do książki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń