Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kawałkami jabłek

Szarlotka z kawałkami jabłek

Autor: EWAM45

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 1766

Dodano: 04.10.2016

Odsłon: 6571

Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią najlepsze jabłka do szarlotki to antonówki. Polecam.

Składniki

  • Kruche ciasto 50 dag.maki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 25 dag. masła, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany , np 18%
  • Masa jabłkowa około 3 kg. jabłek antonówek 3 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru kryształ
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodajemy starte na tarce masło. Rozcieramy w dłoniach lub siekamy w celu połączenia. Dodajemy pozostałe składniki 2/3 ciasta wykładamy na spód blaszki (25x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jedno i drugie ciasto chłodzimy w lodówce.

    W tym czasie przygotowujemy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka dzielimy na ósemki. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy na około 30 min.

    Na spód ciasta wykładamy jabłka. Górę przykrywamy 1/3 rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Ciepłe podajemy z lodami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 04 października 2016 To jest straszne!!!! Bardzo...zakrawa na egocentryzm, tak jeść beze mnie. Uwielbiam takie ciacha <3 Ubóstwiam wręcz <3 Pycha <3 Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 04 października 2016 Zdjęcie zachęca bardzo. Szarlotka to świetne ciasto wiele osób uwielbia :)
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń