Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kawałkami jabłek

Szarlotka z kawałkami jabłek

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1587

Dodano: 03.07.2012

Odsłon: 2118

Aromatyczne ciacho, idealne na babskie popołudnie :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • jedno jajko
  • 16 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 40 dkg mąki pszennej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • Nadzienie:
  • kilogram, najlepiej kwasniejszych jabłek
  • 4-5 łyżek cukru
  • łyżeczka cynamonu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubszą koskę, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cynamon i dokładnie wymieszać.

  2. Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i proszek do pieczenia, Kolejno należy dodać posiekane zimne masło i jajo. Zagniesć ciasto tak by osiągnęło gładką i delikatną konsystencje. (Wymaga to niestety trochę wysiłku :)). Z ciasta zrobić trzy podobne kulki. Dwóch używamy do wyłożenia dna i boków tortownicy, trzecią wkładamy na 30 minut do lodowki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do okolo 180 stopni piekarnika na 15-18 minut, by spod się lekko podpiekł. Wykladamy przygotowane jabłka, z pozostałego ciasta robimy cienkie paseczki i ukladamy na wierzchu jabłek tworząc skośną kratke. Pieczemy 30-40 minut.

  3. Przepis pochodzi z czasopisma "Świat kobiety". Wydłużyłam nieco czas pieczenia. Dla lubiących mniej słodkie ciasta, polecam dodać trochę mniej cukru zarówno do ciasta jak i nadzienia. Jeśli chcemy uzyskać bardziej "dżemowe" nadzienie, jabłka należy drobniej pokroić. Najlepiej smakuje ciepłe, z kulką lodów lub bitą śmietanką. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń