Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kokosem

Szarlotka z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2211 Ocena: 13085

Dodano:

Odsłon: 2495

Delikatna i smaczna szarlotka do dobrej herbaty.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier ½ szklanki
  • Żółtka jaja 5 szt.
  • Gęsta śmietana 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Składniki na masę jabłkową:
  • Jabłka winne 2 kg
  • Sok z cytryny
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Miód prawdziwy 2 łyżki
  • Składniki na bezę kokosową:
  • Białka jaja 5 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Sól 1 szczypta
  • Wiórki kokosowe 15 dag
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną, nadal ucierając dodawać porcjami mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Wykonanie masy jabłkowej:
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać miód i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, ułożyć jabłka, posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 20 minut.
    Wykonanie bezy kokosowej:
    Białka ubić z solą i cukrem Na sztywno. Dodawać porcjami wiórki kokosowe, delikatnie mieszając łyżką. Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto, ponownie wstawić do piekarnika, piec w temperaturze jak poprzednio przez 30 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń