Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kruchym ciastem z kokosem

Szarlotka z kruchym ciastem z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 5116

Dodano:

Odsłon: 280

Szarlotka z nietypowym kruchym ciastem z kokosem. Szarlotka z bezą i kruszonką, wyszła pyszna.

Składniki

  • CIASTO:
  • -3 szklanki mąki -100 g. wiórków kokosowych -1 szklanka cukru
  • -1,5 kostki masła (375 g.) -6 żółtek -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • -1/3 szklanki bułki tartej -6 dużych albo 8 mniejszych winnych jabłek
  • -cukier waniliowy -cynamon
  • BEZA:
  • -6 białek -szczypta soli -1 szklanka cukru
  • -1 kisiel, tutaj brzoskwiniowy
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i żółtkami.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać kokos i zmiksować razem na żwirek. 1/3 ciasta odsypać na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę z papierem do pieczenia.(25x42)

    Dobrze jest posypać, bułką tartą.

  2. nadzienie-Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w cząstki.

  3. Posypać cukrem waniliowym z cynamonem.

  4. beza-Ubić pianę ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie wmieszać przesiany kisiel.
    Wyłożyć na owocach.

  5. Na ubitej pianie rozsypać resztę ciasta.

  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 *C. Piec około 50 minut.
    Pod koniec pieczenia przykryć papierem.

    Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń