Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kruszonką-Neli...

Szarlotka z kruszonką-Neli...

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 221

Dodano:

Odsłon: 29239

Idealna na ciastko do herbaty albo kawy...

Składniki

  • -2,5 szklanki mąki,
  • -1/2 szklanki cukru,
  • -25dag masła,
  • -4 żółtka,
  • -1 łyżka gęstej śmietany,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • MASA JABŁKOWA-2 kg jabłek (mogą być winne),
  • -sok z cytryny,
  • -1/2 szklanki cukru pudru,
  • -1 łyżeczka cynamonu,
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:


    CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać proszek do pieczenia, wymieszać, dodać masło, posiekać, a następnie żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, w proporcji 2/3 i 1/3, większą część wstawić do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.


    MASA JABŁKOWA:
    Nagrzać piekarnik do 180*C.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazdka nasienne, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier puder, wymieszać.
    Formę wysmarować tłuszczem (np. masłem), oprószyć bułką tartą.
    Większą część ciasta rozwałkować, wylepić spód i boki formy, rozłożyć jabłka, wyrównać, posypać cynamonem, na wierzch zetrzeć na tarce na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto (z zamrażalnika), wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez ok.50-55min...SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Krystyna32 26 października 2015 Witam, chciałabym upiec lecz nie wiem na jak dużą formę są te składniki, bardzo proszę o podanie informacji na maila nataliia34@interia.pl

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 07 czerwca 2014 Taka szarlotkę piekę od lat. Bardzo dobry i wypróbowany przepis, a ciasto najlepsze we wrześniu, kiedy dojrzewają antonówki. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń