Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami

Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6728

Dodano:

Odsłon: 135

Mięta świetnie łączy się z jabłkiem i ... młodym burakiem. Zachęcam do spróbowania.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 320 g masło lub margaryna 200 g cukier puder 85 g
  • (opcjonalnie buraczki z syropu 38-40 g ) jajko 1 małe proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Masa jabłko kwaśne 1,5 kg mięta świeża siekana 2 garście mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • sok z cytryny łyżeczka cukier 1 łyżka
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia , cukier puder , zimne masło i
    słodkie buraczki pozostałe z SYROPU BURACZANEGO ( przepis na moim profilu). Jeśli ich nie mamy zwiększamy ilość cukru o ok. 15 g , lub ścieramy słodkie młode buraczki .
    Całość zagniatamy na kruszonkę.
    Do ciasta wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto , wstawiamy do lodówki.

  2. 2. Obrane jabłka prażymy , w miarę potrzeby dodajemy sok z cytryny i cukier.
    Jabłka zdejmujemy z kuchenki , dwie , trzy łyżki dodajemy do świeżej mięty i blendujemy. Masę miętowa łączymy z jabłkami, mieszamy i jeśli jest to konieczne zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej.
    Większą częścią ciasta wykładamy dno formy 21 cm. , ciasto lekko nakłuwamy .
    Nakładamy masę jabłkową , przykrywamy resztą ciasta.

  3. Ja wierzch ciasta posmarowałam syropem buraczanym.
    Ciasto pieczemy w 180 C , około 50-60 minut.
    Ciasto jest bardzo aromatyczne , gorąco polecam .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lipca No masz, jabłka z miętą i do tego buraczki :))
To jest pyszne, super :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 11 lipca Bardzo interesujące, koniecznie muszę wypróbować :) mojej córci na pewno się spodoba, pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 11 lipca Do ciasta przemyciłaś Elu warzywko, super pomysł. Nie dość że ładnie wygląda to i jest pyszne.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń