Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z migdałami

Szarlotka z migdałami

Autor: wanilia

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 325

Dodano: 27.09.2010

Odsłon: 11980

Szarlotka. Ciasto dobre na wszystko :)

Składniki

  • duże jabłka, 4
  • masła, 8 dag
  • mąki pszennej, 1,5 szklanki
  • mąki ziemniaczanej, 5 łyżeczek
  • jajka, 2
  • brązowego cukru, 1,75 szklanki
  • mleka, 2 łyzki
  • proszku do pieczenia, 2,25 łyżeczki
  • soli, 3/4 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do tortownicy bedzie potrzebne :1 łyżka masła ,2 łyżki bułki tartej

  2. Do posypania ciasta: zrumienione płatki migdałowe

  3. Jabłka obrać, usunąć środki, pokroić w grubą kostkę. Przesiać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrszeć palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem. Mieszać i przelożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypać odłożonym cukrem. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi. Samcznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zawada 01 września 2011 dla mnie rewelacja!..a, ta ewisienka22 jak zawsze uperdliwa i niezadowolona, chyba brak jej dobrego chlopa! ale , kto by taka chcial!?

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 26 kwietnia 2011 Aha, migdały- wysypałam zarumienione już na upieczone ciasto- tak, jak w przepisie i żałuję; przy krojeniu spadały więc jeżeli ktoś będzie to ciasto piekł to polecam posypać (nie zarumienione) migdały na jeszcze surowe ciasto, wydaje mi się to lepszym pomysłem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 26 kwietnia 2011 Zrobiłam. Ładnie wygląda, ale to nie ciasto dla mnie. Jest troszkę nijakie i w smaku nikomu nie przypadło do gustu, jednak gusta są różne więc pewnie komuś może smakować:) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wanilia 28 września 2010 można ,ale ja na pateli zarumieniłam płatki

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 28 września 2010 Czy płatków migdałowych nie można wysypać na jeszcze surowy placek? Wtedy i ładnie zapadłyby się w ciaso i przyrumieniły.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 28 września 2010 piękne zdjęcie aż chce sie zjeść monitor

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń