Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka z pianką i powidłami

szarlotka z pianką i powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 3643

Dodano:

Odsłon: 1396

Zapraszam na rewelacyjną szarlotkę według starego rodzinnego przepisu-zawsze się udaje

Składniki

  • blaszka ok 22x35 (duża)
  • ciasto: -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 %
  • -200gmasła lub margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru
  • -1 cukier waniliowy -szczypta soli
  • JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy
  • -pół łyżeczki cynamonu -2 łyżki cukru -1 łyżka soku z cytryny -0,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej około 40g
  • PIANKA -4 białka -4 łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 40g
  • DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych -cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

    Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników.Dzielimy na dwie części 2/3 1/3


  2. Mniejszą część dajemy do zamrażarki.

    Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę.
    Ciasto smarujemy powidłami.

  3. Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka dodajemy wszystkie składniki oprócz galaretki i prażymy około 10 minut.
    Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.

  4. Jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą.


  5. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i budyń, miksujemy na gładką masę.

    Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta.

  6. Szarlotkę pieczemy około 40 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.

  7. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 20 sierpnia Co to ma być?!? Taka skucha! Normalnie nie mogę. Podam adres, to zniszczę! ;) Mega pyszne połączenie. Uwielbiam szarlotkę, kocham "widły" <3 Czad! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń