Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyk - kurczak, chorizo, ananas, papryka, cebula

Szaszłyk - kurczak, chorizo, ananas, papryka, cebula

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 309

Dodano:

Odsłon: 3347

Klasyczne danie w nieco nowocześniejszej formie. Chorizo i ananas z grilla mogą was zaskoczyć smakiem :)

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 500g
  • Kiełbasa chorizo - 10-12 plasterków
  • Ananas świeży - 1/2 szt
  • Papryka czerowna - 2 szt
  • Cebula czerwona - 2 szt
  • Marynata do kurczaka:
  • ocet balsamiczny - 1łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżeczka
  • papryka słodka, ostra i wędzona
  • pieprz ziołowy i kolorowy mielony
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę (najlepiej, aby kawałki były w miarę równe). Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Możemy co jakiś czas przemieszać.


    Cebulę w krążki, ananasa i paprykę na kawałki podobne wielkościowo do kurczka.
    Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki. Jaq kupuję chorizo w Lidlu podczas tygodnia hiszpańskiego, kroję w plasterki i mrożę - zawsze mam wtedy pod ręką na takie okazje.

  2. Patyczki do szaszłyków moczymy kila minut w wodzie - dzięki temu mięso nie będzie do nich przywierać. Nadziewamy wszystkie składniki na patyczki - oczwyście kolejność składników jest dowolna.


  3. Szaszłyki grillujemy aż kurczak nie będzie surowy. Na grillu elektrycznym robiłam szaszłyki ok 30 minut. Na zwykłym grillu na pewno będą smaczniejsze :)
    Można też przygotować je w piekarniku - pieczemy aż kurczak i chorizo nie będą lekko przypieczone


    Podpieczony ananas jest przepyszny - temperatura wydobywa jego słodycz. Idealnie komponuje się z chrupiącą kiełbasą i papryką oraz soczystym kurczakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń