Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyk z polędwicy

Szaszłyk z polędwicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Szaszłyk z polędwicy"

Składniki

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 1 jabłko
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml wina jabłkowego
  • 1 sałata dębowa
  • sałata frisee
  • 50 g roszponki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w grubsze plastry. Umyj jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w większe kawałki. Morele opłucz i odsącz.

  2. Nadziej na patyczki na przemian kawałki mięsa, jabłka i moreli. Wlej do miski połowę oleju, dodaj drobno pokrojony tymianek, suszony majeranek i dobrze wymieszaj.

  3. Przygotowane szaszłyki posmaruj marynatą i odstaw na 15 minut, aby przeszły smakiem przypraw. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Szaszłyki posól i popieprz, następnie smaż z każdej strony.

  4. Do patelni po szaszłykach dodaj kwaśną śmietanę, miód, wino jabłkowe, sól i pieprz. Chwilę podgrzewaj.

  5. Na talerzach ułóż umytą, porwaną sałatę, dodaj szaszłyki i całość polej sosem.

  6. Czas przygotowania: 30 minut 580 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń