Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki drobiowe

Szaszłyki drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 375

Dodano:

Odsłon: 1826

proste, lekkie i przyjemne - do przygotowania na grillu lub , jak ja, w czasie deszczu w piecyku :)

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • średnia cukinia
  • 2 cebule / lepsze dwie mniejsze niżjedna duża
  • 2 czerwone papryki
  • plastry wędzonego boczku, po jendym na szaszłyk, muszą być dosyć dlugie
  • do marynaty:
  • 1/2 łyzeczki ostrej czerwonej papryki
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • szpatułki do szaszłyków
  • szczypta soli
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Z przypraw i oliwy przygotować marynatę, którą należy dokładnie rozsmarować na mięsie. Zostawić (w misce) na min 15 minut w lodówce.
    Przygotować warzywa: cebule obrać i pokroić w grubsze plastry.
    cukinię umyć i pokroić w talarki o grubości ok.0,5 cm, paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki wielkości cukinii.
    Na szpatułki kolejno nabijać warzywa i kawałki mięsa. Warzywa przeplatać (owinąć ) plastrami boczku, po jednym na szaszłyk.
    Układać na blasze (lub tacce grillowej), polać pozostałą marynatą.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. .C) na ok. 30 minut. lub piec na grillu.
    Zawsze pyszne :)
    Szczególnie z pieczonymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem no i musztardą !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń