Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki dżdżownice"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Mięso pokrój wzdłuż na cienkie paski, oprósz solą i pieprzem. Sok z cytryny wymieszaj z 3 łyżkami oleju. Polej paseczki kurczaka i wymieszaj, aby równomiernie pokryły się marynatą. Odstaw na ok. 15 min. Następnie mięso nadziej na patyczki do szaszłyków, zwijając je w harmonijkę. Grilluj lub smaż na patelni grillowej po 5-7 minut z każdej strony. Na każdy szaszłyk wbij pomidorek, z pieprzu zrób oczy, ze szczypiorku czułki.
Marchewki przekrój na pół i ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. W rondlu roztop 5 dag masła z pozostałym olejem, dodaj miód, zamieszaj. Następnie włóż marchewki, wymieszaj, aby były pokryte glazurą. Duś na małym ogniu, pod przykryciem – aż zmiękną.
Ziemniaki ugotuj. Gdy będą już miękkie, odcedź wodę i odparuj je na niewielkim ogniu. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Mieszając łyżką, dodaj pozostałe masło i tyle mleka, by powstało gładkie, ale gęste purée.
Na ugotowanej marchewce ułóż szaszłyk, polej ketchupem. Z purée zrób niewielkie placuszki, w każdym zaznacz oczka i usta.
<strong>: 50 minut Porcja: 420 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie