Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szaszłyki kofta z sosem tzatziki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 219
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 219
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Mięso włóż do miski, dodaj miętę, kolendrę lub pietruszkę, oregano, ostrą paprykę jajko, bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by mięso przeszło wszystkimi przyprawami.
Przygotuj sos tzatziki. Jogurt wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miętą lub koperkiem. Ogórek umyj, obierz ze skóry. Zetrzyj na tarce o grubych ocz kach, przełóż do sita i posyp solą. Odstaw na ok. 20 min, by puścił sok. Po tym czasie ogórek odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj do jogurtu, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa podłużne kiełbaski i nabij je na patyczki do szaszłyków. Usmaż na patelni grillowej lub na grillu. Podawaj z przygotowanym sosem i chlebkami pita.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie