Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 1103

Dodano:

Odsłon: 448

Pyszne szaszłyki z karkówki z dodatkiem pieczarek, cukinii, papryki i cebuli, opiekane na patelni i zapiekane w piekarniku. Równie dobrze mogą być przyrządzone na grillu. Polecam:)

Składniki

  • karkówka 1 kg
  • cukinia 1 szt
  • cebula 3 szt
  • papryka 4 szt
  • pieczarki 10 szt
  • słodka papryka mielona 2 łyżki
  • ostra papryka mielona do smaku
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy w kostkę podobnej wielkości. Oprószamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

  2. Cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na połówki. Cukinię obieramy ze skórki /jeśli jest młoda i ma miękką skórkę nie musimy jej obierać/ i kroimy w grube pół plastry. Na szpatułki do szaszłyków nadziewamy na przemian kawałki mięsa i przygotowane warzywa.
    Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy szaszłyki do czasu aż karkówka się zrumieni.
    Następnie szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C. Zapiekamy pod przykryciem do miękkości tj. przez ok. 30 min. - w zależności od wielkości kawałków mięsa.
    Przed podaniem szaszłyki możemy polać keczupem lub sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 03 czerwca Uwielbiam takie szaszłyki,karkówka to moje ulubione mięso ;-D Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń