Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z karkówki wieprzowej i papryki na grilla

Szaszłyki z karkówki wieprzowej i papryki na grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 46

Dodano:

Odsłon: 7858

Dobrym pomysłem na szybkie i łatwe danie grillowe będzie zrobienie pysznych szaszłyków domowej roboty. Możesz wykonać je samodzielnie, albo położyć na stole składniki, tak aby goście sami zdecydowali u ułożeniu swojego szaszłyka

Składniki

  • karkówka lub łopatka - ½ kg
  • cebula - 3 średnie
  • papryka - 2 szpiczaste lub 1 zwykła
  • olej - 4 łyżki
  • przyprawa do grilla - 1 łyżka
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na małe kawałki podobnie robimy z papryką. Cebulę natomiast kroimy na pół ćwiartki. Jeśli wszystkie składniki są już pokrojone, to nabijamy je na patyczki do szaszłyków, kolejność nabijania jest dowolna. Następnie robimy prostą marynatę z oleju i przyprawy do grilla. Tak przygotowaną marynatę rozprowadzamy pędzelkiem po całym szaszłyku.

  2. Na rozgrzany ruszt kładziemy folię aluminiową, a na niej szaszłyki. Co kilka minut obracamy je, aby upiekły się równomiernie ze wszystkich stron na piękny brązowy kolor. Pozostałość marynaty i tłuszczu, które zostają na folii możemy użyć ponownie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń