Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z klopsików z jogurtem miętowym

Szaszłyki z klopsików z jogurtem miętowym

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 294

Dodano: 07.06.2018

Odsłon: 69

Choć oryginalnie przygotowuje się je z mielonej jagnięciny, ja wykorzystałam filety z kurczaka.

Składniki

  • 300 g chudej mielonej jagnięciny
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska do smaku
  • SOS JOGURTOWY:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki świeżo posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska i pieprz czarny świeżo mielony
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Do dużej miski włóż jagnięcinę, cebulę, czosnek, chili oraz miętę.

    2. Przypraw solą i dokładnie wymieszaj.

    3. Podziel masę na 4 części.

    4. Z każdej z nich uformuj 5 kulek i odstaw na bok.

    5. Na patyczek do szaszłyków nadziewaj jeden klopsik, a potem pomidor i tak na zmianę.

    6. Rozgrzej patelnię grillową.

    7. Szaszłyki posmaruj oliwa i obsmaż na patelni grillowej z każdej strony, aż całe mięso się przyrumieni.

    8. Jogurt przelej do miseczki, dodaj miętę, oregano, sól i pieprz.

    9. Dokładnie wymieszaj.

    10. Ułóż szaszłyki jagnięce na dużym talerzu.

    11. Podawaj gorące z sosem jogurtowym.

    12. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń