Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki z krewetkami"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 154
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 154
Składniki
Długie drewniane patyczki włóż do zimnej wody i pozostaw tak na 1–2 godziny. Dzięki temu nie będą przypalały się podczas smażenia.
Krewetki opłucz, dobrze osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Polej tym krewetki Odstaw je na bok. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Pomidorki umyj, wytrzyj. Z parówek zdejmij osłonki. Kiełbaski pokrój w grubsze, ukośne plasterki.
Patyczki do szaszłyków wyjmij z wody. Ponabijaj na nie na przemian: parówki, pomidorki oraz krewetki.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane szaszłyki. Smaż je na rumiano ze wszystkich stron. W czasie smażenia cienko smaruj konfiturą. Pod koniec posyp listkami tymianku. Podawaj z pozostałą konfiturą.
Krewetki świetnie zastąpisz kawałkami łososia. ok. 30 min. 1 porcja zawiera ok. 230 kcal. Ok. 3,60 zł za porcję.Źródło: Tina