Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 892

Dodano:

Odsłon: 13922

Świetny sposób na przygotowanie szaszłyków w domu, te akurat robiłam z polędwiczek wieprzowych, ale może być inne mięso i dodatki. Smacznego.

Składniki

  • 2 - 3 polędwiczki wieprzowe
  • 35 - 40 dag boczku wędzonego
  • 4 - 5 sztuk małych cebulek
  • 1 - 2 papryki np. żólte
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oleju np. z pestek winogron
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka słodka
  • dodatkowo: 0,5 l bulionu + 3 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najlepiej dzień wcześniej przygotować marynatę i zostawić w niej mięso, można kilka godzin wcześniej.

    Marynata:
    8 łyżek oleju np. z pestek winogron, mieszamy z czerwonym winem, dodajemy pokrojony lub wyciśnięty czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek i słodką paprykę.

    Umyte, osuszone polędwiczki kroimy w ok. 2 centymetrowe plastry i mieszamy z marynatą. Następnie wstawiamy przykryte do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny, a najlepiej na dobę.

    Tak zamarynowane mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków naprzemiennie z pokrojoną papryką, cebulą w plasterkach, plasterkami boczku, lub innymi dodatkami np, pieczarkami.

  2. Ponieważ szaszłyki polewamy bulionem z oliwą, więc lepiej umieścić je na papierze do pieczenia, lub w foremkach z folii aluminiowej.

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni ( góra/ dół ) i piec około godziny, podlewając bulionem, można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni po 40 - 45 minutach.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń