Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z szynką i warzywami

Szaszłyki z szynką i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3854

Dodano:

Odsłon: 3153

Kolejny weekend zapowiada się równie gorąco, jak poprzednio. Zamiast stać przy garach w domu, lepiej jest wyjść i na świeżym powietrzu przygotować posiłek. Grill albo kociołek świetnie sprawdzają się w taką pogodę. Ja proponuję Wam świetne i bardzo soczyste szaszłyki podane z dipem ogórkowo - czosnkowym tzatziki. Nie skłamię, jeżeli napiszę, że do takiego grilla najlepiej pasować będzie również kufel zimnego piwa :-)

Składniki

  • składniki podaję w 1 etapie
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 12 plastrów szynki surowej
    2 duże cukinie
    6 średniej wielkości cebul
    24 plastry boczku
    2 czerwone papryki

    marynata:

    1/2 szkl oleju
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    3 ząbki czosnku przekrojone na pół
    1 cebula pokrojona na 4 części
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka sosu Worcestershire
    sól i pieprz - wg upodobań

  2. Marynata do grilla: wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso dwa dni wcześniej myjemy i zalewamy przygotowaną marynatą, owijamy folią i chowamy do lodówki. Przed nabijaniem na patyki do szaszłyków mięso kroimy na 3 paski (1 kawałek mięsa będzie w 1 szaszłyku).

  3. Patyki przed nabijaniem moczymy ok 15 minut w wodzie. Cukinię kroimy w plastry, cebulę w małe cząstki, a paprykę w większą kostkę. Na patyki nabijamy mięso, cukinię, boczek, paprykę, cebulę. Na 1 patyku powinny znaleźć się 3 kawałki mięsa.

  4. Szaszłyki grillujemy na średnio rozgrzanym węglu, musimy bardzo uważać, aby warzywa się nie przypaliły i aby nie wysuszyć mięsa. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z dipem tzatziki - po przepis zapraszam TUTAJ.


    SMACZNEGO :-)

    zdj

  5. zdj

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń