Do góry

Przekąski Przepis na:

Szaszłyki z ziołowym dipem lub domowym ayranem

Szaszłyki z ziołowym dipem lub domowym ayranem

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1677

Dodano:

Odsłon: 30163

Z tęsknoty za latem :)

Składniki

  • mięso mielone (najlepiej wołowina bądź baranina), 30 dkg
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • cumin, pół łyżeczki
  • przyprawa kebab- gyros, łyżeczka
  • jajko, 1
  • ew, bułka tarta
  • świeża kolendra, garść
  • chili, pół łyżeczki
  • na dip:
  • mały jogurt grecki
  • łyżka - dwie majonezu
  • czosnek, ząbek
  • świeże zioła (kolendra,koperek, pietruszka), duża łyżka
  • ew. sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis prosty i banalny, domowa alternatywa tureckich barów.

  2. Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną drobno cebulą i czosnkiem, doprawić chili, cuminem, przyprawą gyros, solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną kolendrę. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli mięso jest za luźne dodać odpowiednią ilość bułki tartej. Odstawić do lodówki na godzinę lub dwie. Z mięsa zrobić rulony; nabić na patyczki do szaszłyków. Piec najlepiej na prawdziwym grilu :) ale patelnia grilowa też daje radę :)

  3. Dip ziołowy: do jogurtu i majonezu dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz posiekane zioła. wymieszać, można doprawić solą do smaku.

  4. Zamiast dipu polecam do popicia domowy ayran: w blenderze zmiksować 2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu ze szklanką wody gazowanej, garstką kolendry i szczyptą soli. Podawać schłodzony.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 lutego 2012 Że ja na to jeszcze nie trafiłam - oczywiście do ulubionych - i byle do lata

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 29 kwietnia 2011 Super... wypróbowane! Jak zawsze przepisy pochodzace od Madziaka...
Dla koneserów dodam, ze najlepszym surowcem jest mlode mieso baranie tzw. jagniecina. W basenie Morza Srodziemnego z niczego innego sie kebabu nie robi.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolcia02 23 lutego 2011 Mmmmm.........i ju ż mam ochotę na grilla :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 22 lutego 2011 Zaliczam ten przepis do bardzo orginalnych i napewno zechce go wypróbowac... Gratulacje dla Madziaka...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 20 lutego 2011 Koko w zasadzie to nie wiem czy jest określony przepis na ayran. Kiedyś w jakimś programie Kuchnia.tv do ayranu uzyto wody gazowanej (niby bardziej orzeźwiające). Mnie ta wersja smakuję,chociaż następnym razem użyję niegazowanej. Zobaczę jakie efekty :) Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 19 lutego 2011 Raz baranie i raz wołowe proszę. Taki kawał mięsa i jestem usatysfakcjonowany! EH...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 19 lutego 2011 mm, do ulubionych, jestem przed obiadem, kubki smakowe pracują na pełnych obrotach:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 19 lutego 2011 Czy jest jest określony przepis na ayran--do tej pory robiłem z wodą mineralną ale niegazowaną.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń