Do góry

Przetwory Przepis na:

Szczaw do zupy

Szczaw do zupy

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7453

Dodano:

Odsłon: 5190

z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szczaw obrać, umyć i osączyć. W garnku roztopić masło i dodać szczaw, może być pokrojony drobniej ale niekoniecznie. Dusić pod przykryciem. Jeżeli nie kroiliśmy szczawiu bądź też ma on dużo twardych włókien to gotowy szczaw możemy przetrzeć przez przecierak lub zmiksować blenderem. Słoiczki napełnić gotowym szczawiem, zakręcić i pasteryzować ok 20 minut od momentu zagotowania. Wyjąć słoiczki z wody każdy odwrócić dnem do góry i zostawić do wystygnięcia. Na zimę będzie w sam raz. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 30 lipca 2013 Sama robię zapasy na zimę, bo wtedy szczawiu brak. Nie ma nic lepszego jak w grudniu otworzyć taki słoiczek i na pozostałym z niedzieli rosołu ugotować pyszną zupkę :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 lipca 2013 Zazdroszczę, że macie swoje ogródkowe, też bym robiła, a kupić liście szczawiu to za drogo wychodzi. U nas nieduży pęczek - 3,50zł i to nie opłaca się robić, bo co to jest 1 pęczek :)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 20 lipca 2013 Właśnie mam w planie taki domowy szczawik na zimę zrobić,jeszcze nie robiłam,mój debiut,skorzystam z twojego przepisu,dzięki:)) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń