Do góry

Przetwory Przepis na:

Szczaw na zimę

Szczaw na zimę

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 2120

Dodano: 06.06.2018

Odsłon: 1781

Pora na przetwory ze szczawiu, teraz jest najsmaczniejszy.

Przygotowanie

  1. Umyty szczaw trzeba pokroić na centymetrowe kawałki.
    Włożyłam go do garnka i dodałam wody na dno i posypałam solą.
    Pod przykryciem trzeba go uparować na dużym ogniu. Po paru minutach klapnie i zmieni kolor.

    W między czasie sparzyłam słoiczek- na ta ilość wystarczy słoik o pojemności 210 ml- taki po koncentracie:)

  2. Szczaw trafił do słoika a słoik do pasteryzacji na 15 minut.
    Dla pewności.
    Taki gotowy słoik można dodawać pod koniec gotowania zupy szczawiowej. Słoik wystarczy na zupę dla trzech osób.


    Jest tez inna metoda na przechowywaniu szczawiu.

    Układa się go warstwami w słoiku i przesypuje solą i każdą warstwę ubija się np. trzonkiem od noża. Taki szczaw trzeba przechowywać w chłodnym miejscu i płukać przed podaniem do zupy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 czerwca Szczawiowa z jajkiem na twardo i kleksem wiejskiej śmietany mi się przypomina :D
Chyba się starzeję hehehe.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 07 czerwca Dziekuje za przepis, u mnie w tym roku szczaw przerosl i nic z nim nie zrobilam :-( Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 06 czerwca Nie wiedziałam, że można go zaprawiać. Dzięki za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 czerwca Dobry szczawik nie jest zły :D Bardzo lubię :))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 06 czerwca Wstyd przyznać ale zupę szczawiową jadłam u koleżanki i to jeszcze w Anglii, u mnie w domu od dziecka jakoś tak nie gotowali, za to myśmy listki takiego dzikiego na łące zjadali ;-D Odpowiedzi: 10 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń