Do góry

Zupy Przepis na:

Szczawiowa z jajkiem w koszulce

Szczawiowa z jajkiem w koszulce

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 978

Dodano:

Odsłon: 650

Szczawiowa zupa jak dla mnie najlepsza ze wszystkich które robiłam. Z warzywami, na bulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego.

Składniki

  • 2 garście szczawiu
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 por biała część
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czerwony
  • koper świeży
  • sól do smaku
  • masło klarowane
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ziemniaki, marchew, seler obieram. Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do garnka wlewam bulion, przekładam marchew, ziemniaki, seler, dodaję liście, ziele angielskie i gotuję aż warzywa będą miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy i już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym. Zupę podaję z koperkiem i jajkiem w koszulce.

  2. Jajko:

    W garnku zagotowuję litr wody z octem. Do gotującej się wody wbijam jajka delikatnie. Gotuję na wolnym ogniu aż zetnie się białko a żółtko zostanie płynne. Mniej więcej około 2 minuty. Jajko wyjmuję z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 27 marca Piękną i smaczną zupkę wyczarowałaś :)
Pozdrawiam.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń