Do góry

Dania główne Przepis na:

Szczupak faszerowany

Szczupak faszerowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 36

Wypróbowany przepis na "Szczupak faszerowany"

Składniki

  • 1,20 kg szczupaka (sprawionego)
  • 50 dag mintaja
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • kawałek pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietany 22 proc
  • sól gruboziarnista
  • zwykła sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • ziołowa przyprawa do ryb
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 5-6 porcji25 min ok. 60 min

  2. Agata Skiba z Łabędziowa

  3. Szczupaka myję, nacieram ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym, zwykłą solą oraz ziołową przyprawą do ryb.

  4. Mintaja mielę. Marchewkę obieram, drobno ścieram. Obraną cebulę, pora oraz natkę siekam. Przygotowane mieszam w miseczce z bułką tartą oraz kaszką. Dolewam sok z cytryny. Wbijam jajko. Masę przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Wyrabiam.

  5. Przygotowaną masę nakładam do szczupaka. Spinam go wykałaczkami, układam w żaroodpornym naczyniu. Posypuję gruboziarnistą solą. Piekę godzinę w 180°C. W czasie pieczenia polewam śmietaną.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń