Do góry

Dania główne Przepis na:

Szczupak faszerowany

Szczupak faszerowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13225

Dodano:

Odsłon: 32

Smaczny pomysł na "Szczupak faszerowany"

Składniki

  • 1-1 i 1 kg szczupaka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 i 1 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczki tymianku
  • 1 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę spraw, tzn. oczyść z łusek, obetnij płetwy, usuń wnętrzności, oczy oraz skrzela. Starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą z zewnątrz i wewnątrz. Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki.

  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki i smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Warzywa przełóż do miseczki i odstaw, by wystygły.

  3. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtko dodaj do wystudzonych warzyw. Wsyp tymianek, bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj ubite białko i całość delikatnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej sprawionego szczupaka.

  4. Duży kawałek folii aluminiowej posmaruj pozostałym masłem. Rozłóż gałązki natki i ułóż na nich rybę. Starannie zawiń i ułóż na blasze lub w żaroodpornym naczyniu.

  5. Piecz 20-30 min w temperaturze. 180° C. Upieczoną rybę wyjmij z folii i ułóż na półmisku. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

  6. : 70 min. Porcja: 310 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń