Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycel indyczy w amarantusowej panierce

Sznycel indyczy w amarantusowej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 932 Ocena: 23909

Dodano:

Odsłon: 30656

Propozycja na kotlety z piersi indyczej w aromatycznej, bezglutenowej, amarantusowej panierce.

Składniki

  • pierś indycza
  • amarantus ekspandowany
  • mąka gryczana
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umytą i osuszoną pierś indyczą dzielimy na sznycle i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć rozpryskiwania i rozdarcia mięsa).

    Tak rozbite sznycle oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

    Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz zioła prowansalskie i mieszamy wszystko energicznie widelcem lub trzepaczką.

    Sznycle obtaczamy w mące gryczanej, następnie w jajku, a na koniec w ekspandowanym amarantusie.

  2. Sznycle smażymy z obu stron na dobrej jakości oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor.

    Usmażone sznycle odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję ziemniaki i pieczone buraczki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 11 października 2014 Każdy facet by powiedział, wreszcie się najadłem.Nie dziwię się, smaczne i porządne:)) Odpowiedzi: 2 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 października 2014 Danie wygląda pięknie :-), a w dodatku posiada wiele wartości odżywczych, czyli bardzo smaczne i zdrowe :-). Gratuluję Ci, widać, że gotujesz z sercem :-). Odpowiedzi: 8 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń