Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycel indyczy w żytniej panierce

Sznycel indyczy w żytniej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 918 Ocena: 23024

Dodano:

Odsłon: 12451

Propozycja na smakowite i pożywne sznycle z piersi indyka, panierowane w żytniej mące i bułce oraz smażone na oliwie z oliwek.

Składniki

  • 260 g piersi z indyka
  • 1 jajko
  • mąka żytnia
  • żytnia bułka tarta
  • sól ziołowa
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka dzielimy na sznycle i rozbijamy je tłuczkiem przez folię spożywczą, aby zapobiec rozerwaniu delikatnego mięsa indyczego.

    Rozbite sznycle oprószamy z obu stron solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Następnie kotlety obtaczamy w mące żytniej, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w żytniej bułce tartej.

    * Najlepsza bułka tarta to ta domowa, do której składu mamy pewność. Aby uzyskać dobrą bułkę tartą, należy dobrze wysuszyć bułeczki (w tym przypadku żytnie), a następnie zetrzeć je na tarce.

  3. Na sam koniec sznycle smażymy z obu stron na złoty kolor. Sznycle smażymy na oliwie z oliwek, aby nadać im smaku i delikatności.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  4. Gotowe sznycle podajemy z ulubionymi dodatkami. Moja propozycja to ryż pełnoziarnisty i lekka surówka z marchewki i jabłka.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 08 kwietnia 2015 Bardzo kusząca propozycja ,wygląda bardzo apetycznie... takie, zestawy obiadowe to ja bardzo uwielbiam.
Pyszności ..
Pozdrawiam )
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń