Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 2286

Dodano:

Odsłon: 511

Sznycel po wiedeńsku jest ze schabu. Czym różni się od naszego schabowego? Chyba tylko tym, że podaje się go z jajkiem sadzonym. Ja dzisiaj proponuję nie tylko sznycel, ale całe pożywne danie obiadowe. Dodatki do sznycla (tak jak widać na zdjęciu) to ziemniaczki, pomidor i sałata.

Składniki

  • 2 kawałki schabu
  • 2 jajka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 pomidory
  • kilka liści sałaty
  • do panierowania: mąka, 1 jajko, bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
  • kilka łyżek oleju kujawskiego
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, potem rozbić tłuczkiem przez folię. Obtoczyć z dwóch stron w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Posypać przyprawami. Usmażyć na oleju. Na usmażone sznycle wyłożyć po jajku sadzonym. Trzymać w cieple pod przykryciem. Obrać i ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Polać olejem lub masłem. Posypać koperkiem lub szczypiorkiem. Podawać np. z sałatą i pomidorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń