Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej

Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1224

Dodano: 17.07.2017

Odsłon: 12810

Bezglutenowa panierka z mąki ryżowej to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w takiej panierce jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący.

Składniki

  • sznycle z indyka 10 szt.
  • mąka ryżowa 3/4 szklanki o pojemności 250 ml
  • jajo kurze 1 szt.
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • imbir 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • kolendra 1/2 łyżeczki
  • chili 1/2 łyżeczki
  • zimna woda 1 szklanka (250 ml)
  • pieprz i sól
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Indyka delikatnie roztłuc tłuczkiem i z każdej strony oprószyć pieprzem i solą.

  2. Jajko roztrzepać widelcem, następnie dodać przyprawy, sok z cytryny, mąkę ryżową i 1/2 łyżeczki soli. Składniki cały czas mieszać i stopniowo dodawać wodę, ma powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany, po zanurzeniu kotleta nie powinno z niego zbyt mocno spływać.

  3. Sznycle po zanurzeniu w cieście, smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością tłuszczu.

  4. Takie kotlety wspaniale smakują podane z ryżem i surówką z ogórków w sosie sojowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń