Do góry

Dania główne Przepis na:

Szparagi po holendersku

Szparagi po holendersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1195

Dodano:

Odsłon: 9210

tanie i wykwintne danie dla wymagających

Składniki

  • Szparagi (ilość zależna od liczebności gości)
  • ziemniaki
  • kiełbasa biała
  • rukola
  • 4 żółtka
  • 200g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować szparagi w osolonej wodzie. Przygotować sos holenderski (Masło roztopić, zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Ściągnąć łyżką cedzakową biały nalot z masła. Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. (tj. Włożyć garnek z jajkami i resztą składników do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego i ubić jajka mikserem). Teraz należy uważać, aby woda w garnku tylko delikatnie się gotowała. Dalej miksując, dodawać najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. (Im wolniej dodamy masło, tym lepsza konsystencja sosu). Sos wychodzi gęsty, o konsystencji majonezu. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.) Ugotowane szparagi wymieszać z sosem i drobno pokrojoną rukolą. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i usmażona białą kiełbasą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń