Do góry

Śniadania Przepis na:

Szparagi smażone na maśle z jajkiem sadzonym i grzankami (na śniadanie)

Szparagi smażone na maśle z jajkiem sadzonym i grzankami (na śniadanie)

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8371

Dodano:

Odsłon: 668

Szparagi są smaczne w każdej wersji choć w większości przepisów występują w wersji obiadowej. Ja polecam je również na śniadanie:). Dziś w towarzystwie jajek i grzanek.

Składniki

  • ok. 10 zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 liście karbowanej sałaty
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 mały pomidor
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżki sosu czosnkowego (domowy lub kupny)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Smażymy posolone szparagi przez 5-7 minut (do momentu aż zrobią się wiotkie). Ściągamy je z patelni, wbijamy na nią jajka, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy do momentu aż się zetną. Z chleba tostowego robimy grzanki - na grillu elektrycznym lub w tosterze.

  2. Na talerzu układamy liście sałaty. Polewamy je sosem czosnkowym. Na to wykładamy szparagi a na szparagi jajka sadzone. Posypujemy szczypiorkiem. Obok układamy grzanki i pokrojonego w plastry pomidora.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń