Do góry

Desery Przepis na:

Szparagi w sosie ziołowym z szynką parmeńską

Szparagi w sosie ziołowym z szynką parmeńską

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Szparagi w sosie ziołowym z szynką parmeńską"

Składniki

  • 2 kg białych szparagów
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • gałązki koperku i natki
  • po pół pęczka trybuli i szczypiorku
  • pieprz
  • 1 mała cebula
  • sól
  • 25 dag śmietankowego twarożku
  • 100 ml mleka
  • 5 dag śmietany kremówki
  • 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania lekko posolonej wody). Przestudzić, obrać ze skorupek. Białe szparagi opłukać, obrać, odciąć twarde końcówki. Pędy związać w pęczki. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, masła i szczypty cukru. Szparagi wstawić do garnka główkami do góry. Gotować pod przykryciem 15-20 minut.

  2. Jajka na twardo pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać (część zostawić do dekoracji). Twarożek utrzeć z mlekiem i śmietaną, potem wymieszać z jajkami, cebulą i ziołami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

  3. Ugotowane do miękkości szparagi wyjąć, ułożyć na półmisku. Polać przygotowanym sosem. Obok ułożyć plasterki szynki. Danie udekorować ziołami.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń