Do góry

Śniadania Przepis na:

Szparagi z jajkiem w papryce

Szparagi z jajkiem w papryce

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 3442

Dodano:

Odsłon: 1925

Zdrowe, lekkie, a zarazem sycące danie. Wykorzystując sezon na szparagi, warto podać taki posiłek na śniadanie lub lekki wiosenny obiad. Danie mało wymagające i łatwe do przygotowania.

Składniki

  • Szparagi zielone 500 g
  • Jajka 4 szt.
  • Papryka czerwona (duża) 1 szt.
  • Ser żółty długodojrzewający 30 - 50 g
  • Cukier 1/2 łyżeczki i sól 1/2 łyżeczki do gotowania
  • Pieprz i sól do smaku
  • Masło klarowane do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Odłamać twarde końce szparagów, to jest około 1/3 ich długości. Pozostałą część umyć, związać delikatnie sznureczkiem i wstawić do gotującej się wody z solą i cukrem tak, aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Główki są bardzo delikatne i wystarczy im para z gotującej się wody.

    Gotować około 5 - 8 minut, w zależności od grubości szparagów. Szparagi należy wyjąć z wody al'dente, zanim będą całkowicie miękkie, gdyż dojdą jeszcze na talerzu. Szparagi można również przygotować na parze, skracając o parę minut czas gotowania.

    Ciepłe szparagi posypać tartym serem.

  2. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne i pokroić ją w 0,5 - 1 cm kółka w zależności, jak duże mamy jajka. Zbyt cienkich krążków nie robić, gdyż podczas smażenia może wypłynąć białko.

    Na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem kłaść paprykę i wbijać w jej środek jajko. Patelnię na chwilę przykryć pokrywką, wtedy szybciej zetnie się białko, a żółtko pozostanie płynny.

    Jajka po usmażeniu przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 maja Młode szparagi są świetne, Twój przepis jest idealny do wszamania, o tej porze :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń