Do góry

Dania główne Przepis na:

Szparagi z makaronem po tajsku

Przepis dnia 2019-05-21
Szparagi z makaronem po tajsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2047 Ocena: 45928

Dodano:

Odsłon: 736

Szparagi w każdej wersji są niesamowitym doznaniem kulinarnym. Tym razem na „warsztat” pomieszania z poplątaniem, które nomen omen, wyszło przecudownie.

Składniki

  • 250 g makaronu chow mein
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 6 sztuk szparagów zielonych
  • 2 szalotki
  • 4 grzyby mun
  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Sezam prażymy.
    Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy na mniejsze kawałki.
    Szalotki kroimy w talarki.
    Marchew kroimy w zapałkę.
    Grzyby zalewamy wrzątkiem na kwadrans, odcedzamy i kroimy w paski.
    Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas mieszając. Wrzucamy marchew, szparagi, szalotki i chwilę smażymy.
    Wlewamy sos sojowy oraz ostrygowy. Składniki dokładnie łączymy, doprawiając cukrem palmowym.
    Do całości wrzucamy makaron, łączymy z całością.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.
    Posypujemy prażonym sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń