Do góry

Przekąski Przepis na:

Szparagi z wędzonym łososiem w sosie koperkowym

Szparagi z wędzonym łososiem w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1256

Dodano:

Odsłon: 767

Sezon na szparagi trwa dość krótko, dlatego warto go wykorzystać i spróbować naszego przepisu. Wędzony łosoś w towarzystwie szparagów jest wprost wyśmienity! Proponowany przepis jest prosty do wykonania i nie wymaga wiele czasu. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Sos koperkowy: 1 pęczek świeżego koperku
  • 200 mililitrów mleka
  • 100 mililitrów śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej (typ 500)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Danie: 100 gramów łososia wędzonego
  • 1 pęczek świeżych zielonych szparagów (około 15 sztuk)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • Pęczek koperku myjemy, odcinamy suche końcówki i siekamy
    • Na patelnię dodajemy łyżkę masła a następnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
    • 100 mililitrów śmietanki 30% łączymy z łyżką mąki i dokładnie mieszamy
    • Następnie na patelnię dodajemy: koperek, 200 mililitrów mleka, wymieszaną śmietankę razem z mąką oraz pół łyżeczki cukru
    • Tak przygotowany sos gotujemy do momentu zgęstnienia i na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem
    • Szparagi dokładnie myjemy a następnie odcinamy suche końce (około 1/4 długości)
    • Przygotowane szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli oraz łyżeczki cukru przez około 8 minut
    • Ugotowane szparagi wykładamy na talerz, na wierzch układamy kawałki wędzonego łososia, polewamy sosem i posypujemy migdałami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń