Do góry

Przekąski Przepis na:

Szparagi zawijane w pierś i boczek

Szparagi zawijane w pierś i boczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 464

Dodano:

Odsłon: 1349

Wspaniałe szparagi. Delikatne w chrupiącej piersi drobiowej i boczku. Idealnie komponują się z sosami

Składniki

  • Pierś z kurczaka 1 szt.
  • Po 3-4 szt. białych i zielonych szparagów
  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • sól, pieprz, oregano, cukier
  • olej
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, białe obieramy. Zagotowujemy wodę w garnku z solą i z cukrem. Wkładamy szparagi i gotujemy 3-4 min. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Pierś dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem przecinamy wzdłuż, uzyskując 2 kotlety. Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem i oregano

  3. Układamy na kotletach szparagi i dokładnie zawijamy. Każdą z roladek owijamy 2 plasterkami boczku

  4. Rozgrzewamy piekarnik do temp 190C. Na blaszce wysmarowanej olejem układamy roladki, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 min. Podajemy z ulubionymi sosami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń