Do góry

Desery Przepis na:

Szparagowa lazania

Szparagowa lazania

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Szparagowa lazania"

Składniki

  • 1 cebula
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • 8 dag mąki
  • 500 ml mleka
  • 30 dag szparagów
  • biały pieprz
  • 1 cukinia
  • olej
  • 1 papryka
  • po 10 dag pomidorów
  • wędzonego łososia i sera żółtego
  • 30 dag lazanii
  • 250 ml kwaśnej śmietany
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na maśle. Posyp mąką i obsmaż na złoty kolor. Stale mieszając, dolewaj letnie mleko. Gotuj ok. 10 min. Pod koniec powstały sos beszamelowy dopraw solą i pieprzem.

  2. Szparagi oczyść, obgotuj krótko w posolonym wrzątku. Wyjmij na sito i natychmiast przelej zimną wodą. Umyj cukinię, pokrój wzdłuż w długie cienkie paski. Przesmaż je na łyżce rozgrzanego oleju. Paprykę oraz pomidory oczyść, pokrój w plastry.

  3. Płaty lazanii ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź. Częścią wyłóż dno żaroodpornego naczynia, polej beszamelem. Rozłóż porcję warzyw i wędzonego łososia, posyp startym serem. Przykryj kolejną warstwą lazanii i sosu. Postępuj tak do wyczerpania składników.

  4. Ostatnią warstwę makaronu zalej śmietaną wymieszaną z resztą startego sera. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Zapiekaj około 30 minut.

  5. Czas ok. 70 min; porcja – 650 kcal, cena 5,70 zł.

  6. Na sklepowych półkach znaleźć można makaron w płatach produkowany z mąki pszennej, ale także pełnoziarnistej. Do przygotowania tradycyjnej lazanii czy też zapiekanych roladek lepszy jednak jest ten z pszenicy durum. Zarówno podczas gotowania, jak i zapiekania zachowuje on sprężystość.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń