Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinak w sosie serowym

Szpinak w sosie serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 3032

Dodano:

Odsłon: 2470

Szpinak z sosem z czterech serów idealnie do siebie pasują.

Składniki

  • makaron 100g na osobę
  • szpinak- u mnie opakowanie mrożonego
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula
  • sery: ementaler, topiony, cammembert, parmezan
  • galka muszkatałowa
  • sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokroiłam dwa ząbki czosnku na plasterki a cebulę w kostkę. Najpierw zeszkliłam na patelni z łyżką oliwy cebulę i dodałam czosnek. Gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć ale będzie ledwo rumiany można dodać rozmrożony szpinak.

    Do szpinaku wrzuciłam po kawałku sera- serków topionych używam jako zamiennika śmietany, ma takie same właściwości- ułatwia tworzenie jednolitego sosu.

  2. Gdy sery się roztopią wyłączyłam ogień. Dodałam startej gałki, pieprz, sól do smaku- uwaga szpinak "słonieje". Dodałam jeszcze przeciśnięty ząbek czosnku.

  3. Sos wyłożyłam na ugotowanym makaronie, całość obsypałam łupkami parmezanu, posypałam pieprzem i skropiłam oliwą.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń