Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem, że nie wszyscy lubią szpinak. Ta awersja dotyczy chyba najbardziej małych dzieci. Ja nie przypominam sobie, abym w dzieciństwie pluła szpinakiem, raczej zawsze go lubiłam choć może bez przesady. Wraz z wiekiem jednak najwidoczniej gusta się zmieniają, bo od jakiegoś czasu szpinak wręcz uwielbiam. Często używam go mrożonego, ale jeżeli tylko uda mi się dostać świeże listki – zawsze łapię kilka torebek. I tak dzisiaj pokażę Wam potrawę ze świeżego szpinaku – tradycyjną, łatwą i szybką w przygotowaniu.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Składniki
Najpierw wszystkie szpinakowe listki porządnie myję pod bieżącą wodą i odcinam łodyżki – są one nieco twarde. Wrzucam szpinak na patelnie, podlewam odrobiną wody i duszę ok 5 minut. Wywar ze szpinaku odlewam do miseczki. Dodaję do niego mleko, śmietanę, mąkę i roztrzepane jajko i dobrze mieszam. W między czasie do szpinaku na patelni dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz – mieszam i chwilę podgrzewam. Wlewam na patelnię mieszankę jajeczną, energicznie mieszam podgrzewając wszystko kolejne 5 minut. Na koniec warto szpinak spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Na oddzielnej patelnie przygotowuję jajka sadzone – po 1 na porcję. Na talerz wykładam najpierw szpinak, a na nim układam sadzone jajo. Wszystko posypuję koperkiem lub szczypiorkiem – gotowe!!! Smacznego!!!