Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinak zapiekany w cieście francuskim

Szpinak zapiekany w cieście francuskim

Autor: newsweek

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 535

Dodano: 13.06.2016

Odsłon: 1384

W odróżnieniu od bomb kalorycznych, to danie jest bombą witaminowo-mineralną :) doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Świetnie smakuje z domowym ostrym sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie na moim profilu.

Składniki

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • Ser żółty - kilka plasterków
  • 2 pomidory
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szpinak, po rozmrożeniu, mieszamy w miseczce z jajkami i przyprawami.

  2. Na blaszce posmarowanej tłuszczem rozwijamy ciasto francuskie i na połowę nakładamy farszu pozostawiając nieco miejsca na brzegach, aby po nałożeniu szpinaku, przykryć go drugą częścią ciasta i zakleić na brzegach.

  3. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na ok. 15 minut

  4. Następnie wyciągamy zapiekankę z piekarnika i na wierzch układamy pomidora i plasterki sera w ilości wg własnego uznania.

  5. Podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej ok. 15 minut - do roztopienia się sera i zarumienienia ciasta na bokach.

    Uwagi, sugestie, propozycje :-)

    Zapiekanka świetnie smakuje z sosem paprykowym, na który przepis znajdziecie tutaj
    https://smaker.pl/przepis-sos-paprykowy,120148,newsweek.html
    lub z sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie tutaj
    ttp://smaker.pl/przepis-sos-czosnkowy,118121,newsweek.html


    Jeśli zostaje mi trochę nadzienia, to używam go jako świetnego dodatku do pysznej i zdrowej jajecznicy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 14 czerwca 2016 Świetny i szybki pomysł na szpinak. Dla mnie rewelacja:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 14 czerwca 2016 Proste, świetne danie, inne wykorzystanie szpinaku. pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń