Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowa Lasagne

Szpinakowa Lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 70

Smaczna odmiana lasagne

Składniki

  • Makaron Lasagne
  • Cztery torebki świeżego szpinaku
  • 2x Ser gorgonzola
  • Czosnek 4 ząbki
  • Vegeta, cukier
  • Ser żółty do starcia ok. 30 dag
  • Sos beszamelowy :
  • 3 Łyżki masła
  • Mąka
  • Mleko
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak obmyć, ugotować ok. 10-15 min we wrzątku i odcedzić. Szpinak delikatnie posiekać. Na patelni podsmażyć wyciśnięty czosnek, dodać do niego szpinak i chwilkę podsmażać. Przyprawić Vegetą i cukrem. Wrzucić porwaną na kawałki gorgonzolę i wszystko razem mieszać aż ser się rozpuści.

  2. Sos beszamelowy :
    W garnku rozpuścić masło i dodać mąkę tak, aby powstała zasmażka. Trzymając garnek na średnim gazie, powoli dodajemy mleko, cały czas energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Mieszamy do zagotowania w między czasie przyprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy z oliwek, lub innego tłuszczu. Układamy warstwę makaronu, smarujemy sosem beszamelowym, na to szpinak, posypujemy serem i następna warstwa makaronu. Tak robimy do wyszerpiania szpinaku. Wierzchnia warstwa powinna wyglądać tak, makaron, beszamel i ser. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. termoobieg i pieczemy ok. 20 minut, aż ser na wierzchu się przyrumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń