Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szpinakowa przystawka z kurkami"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 173
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 141
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1767
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 173
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 141
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1767
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 163
Składniki
Plasterki wędzonego boczku pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć boczek, wysmaż rumiane skwarki. Wyjmij łyżką cedzakową na kawałek pergaminu. Osącz z nadmiaru tłuszczu.
Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 minut). Ostudź w zimnej wodzie. Obierz i pokrój na połówki lub na ćwiartki. Szpinak przebierz, opłucz starannie, osusz.
Obraną cebulę pokrój w piórka lub talarki. Oczyść rzodkiewki, odetnij korzonki. Pokrój je w grubsze plasterki. Kurki osącz z zalewy.
Połącz 2-3 łyżki oleju z octem winnym. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na dużym półmisku lub kilku mniejszych talerzykach rozłóż szpinak.
Posyp go cebulą, rzodkiewkami i marynowanymi kurkami. Na wierzchu rozłóż jajka. Tuż przed podaniem na stół sałatkę polej sosem.
Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety